”Jamen då sitter vi här ett tag till då. I metropolen Gagnef. Maten slut, toalett efter toalett stängs ner”, skriver en resenär på sociala medier. Bilden är inte tagen i Gagnef. Foto: Nesvold, Jon Olav/TT

Över hundra resenärer blev fast på tåg i Gagnef – utan mat och toalett

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot lördagen strandades över hundra tågresenärer, utan mat och toalett, när ett tåg blev stående i Gagnef på grund av ett elfel mellan Gagnef och Borlänge som löstes tidigt på lördagsmorgonen.

Ett av tågen blev stående i Gagnef från runt klockan 18 på fredagen, och kunde först rulla vidare mot Borlänge nio timmar senare, vid 03.30-tiden, där resenärerna fick ta in på hotell.

Resenärer ombord uppger att maten i bistron tog slut och att toaletterna stängdes av.

”Klockan 02.20: Jamen då sitter vi här ett tag till då. I metropolen Gagnef. Maten slut, toalett efter toalett stängs ner. Ny prognos 03.15”, skriver en strandad resenär i ett inlägg på sociala medier.

”Extremt olyckligt”

Leila Fogelholm på SJ:s presstjänst känner till fallet med tåget som blev stående, som ska ha varit det enda under natten. Att tåget inte kunde åka vidare på så länge berodde enligt henne på att Trafikverket flyttade fram prognoser hela tiden.

– Det fanns heller inte tillräckligt med bussar för att vi skulle kunna evakuera resenärerna och inte heller taxibilar och hotellrum. Det var väldigt länge och extremt olyckligt.

Personalen ombord på tåget försökte att ringa till närliggande restauranger för att få tag i mat när maten tog slut i bistron, enligt Leila Fogelholm.

– Men vi har alltid nödvatten och så kallade rawbites som vi delar ut vid sådana här tillfällen, det gjorde man även på det här tåget.

Strax efter klockan 12 på lördagen säger Leila Fogelholm på SJ:s presstjänst att alla passagerare enligt uppgift ska må bra. Tåget till Stockholm väntas anlända snart.

SVT har också rapporterat om ett elfel i Jämtland som orsakar tågproblem, men den händelsen har inget samband med stoppet i Gagnef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer