Ett lastfordon rev ned kontaktledningen och skadade flera stolpar på järnvägsövergången i Gällö under fredagen. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Tågtrafiken till och från Östersund ställs in på grund av elfel – väntas vara stopp hela helgen

Uppdaterad
Publicerad

En nedriven elledning i Gällö stoppar all tågtrafik till och från Östersund.

Natten till lördag berörs nattågen från Göteborg som går via Stockholm och Gävle vidare till Östersund – och enligt Trafikverkets prognos kommer stoppet att vara hela helgen.

Vid lunchtid på fredagen kom larmet om att en lastbil rivit ner en elledning över järnvägsspåret i Gällö i Bräcke kommun, vilket gjort att tågtrafiken mellan Sundsvall och Storlien stått stilla resten av fredagen, rapporterade P4 Jämtland.

Senare meddelade Trafikverket på sin hemsida att även sträckan Stockholm–Gävle–Östersund påverkas.

– Det är fyra tåg som påverkas i dag (fredag) och ett hundratal resenärer. De resenärer som inte har påbörjat resan har fått information via sms. Man får boka om eller avboka utan extra kostnad, säger Leila Fogelholm på SJ:s presstjänst till TT under kvällen.

Strandsatta i Ånge

Tåg söderifrån, på väg till Jämtland, kommer inte längre än till Ånge. De resenärer som blivit strandade där har enligt SJ fått ta in på hotell. Till lördagen kommer man att sätta in ersättningsbussar.

Många resenärer har på fredagen varit strandsatta i Ånge.

– Vi jagar ersättningstrafik men det är väldigt svårt att få fram bussar. Vi har bara en eller två bussar att tillgå så det kommer dra ut på tiden att få alla resenärer till sina slutdestinationer, säger Tor Kangas på Vy Tågs pressjour till P4 Jämtland.

Problemet väntas kvarstå under helgen

Katarina Wolffram på Trafikverkets presstjänst berättade initialt att det är ett arbetsfordon som rivit ned en kontaktledning.

– Vår olycksansvarige är precis på plats och säger att det kommer att ”ta ett tag” att laga ledningen, tyvärr har vi ännu ingen prognos på när ledningarna kan vara uppsatta igen, sade hon till SVT.

Under fredagskvällen skriver alltså Trafikverket på sin sajt att prognosen är att problemet ska vara löst först på måndag.

Trafikverket hoppas reparationerna på järnvägsövergången i Gällö ska vara klart under måndag. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Stationer som kan påverkas:

Gällö, Storlien, Enafors, Ånn, Duved, Åre, Undersåker, Järpen, Mörsil, Krokom, Östersund Västra, Östersund C, Brunflo, Pilgrimstad, Stavre, Bräcke, Ånge, Erikslund, Ljungaverk, Fränsta, Torpshammar, Stöde, Sundsvall Västra, Sundsvall C, Stockholm Central, Arlanda C, Uppsala C, Gävle C, Bollnäs, Ljusdal.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.