Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har fått ett hopp tillbaka till livet” – hör om hur ”Pernilla har fått hjälp av Säter kommuns nystartade stödgrupp för kvinnor som varit med om våld i nära relation. Foto: SVT

Efter våldet i relationen – ”Pernilla” får hjälp i stödgrupp i Säters kommun: ”Vi lyfter varandra”

Uppdaterad
Publicerad

”Pernilla” har levt i en våldsam relation där hon flera gånger har fruktat för sitt liv. Nu får hon hjälp i en av Säter kommuns nystartade stödgrupper för våldsutsatta kvinnor. Något som fått henne att öppna upp om det hon varit med om.

– Jag har fått en samhörighet och känner att jag inte är ensam. Det har gjort att jag vågar prata med andra om vad jag varit utsatt för, säger ”Pernilla”.

Under våren startade Säters kommun stödgrupper för personer som lever eller har levt i våldsamma relationer. En lösning som enligt de inblandade har fungerat bra.

– De kommer snabbare framåt i sina processer, säger familjebehandlaren Sofia Persson.

”Gruppen stärker oss”

Grupperna träffas varannan vecka.

– De flesta av oss går dit med ångest men när vi går därifrån efter att ha gjort övningar och pratat så skrattar vi, gruppen stärker oss, säger ”Pernilla”.

Sammanlagt ses de 14 gånger men den grupp som ”Pernilla” är med i har redan startat en gemensam chatt för att hålla kontakten,

– Jag hoppas att den kan bestå ett tag efteråt.

”Pernilla” heter i verkligheten något annat, vi har bytt ur rösten och det är inte hon som syns på bilderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.