Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olagligt eller inte? I klippet svarar experten, Konkurrensverket och Sussa samverkan. Foto: SVT

Cambio står för regionernas mångmiljonnota om avtalet visar sig vara olagligt

Uppdaterad
Publicerad

Nio regioner, ett nytt gemensamt journalsystem och risk för den högsta upphandlingsskadeavgiften som går att få.

Nu har historien om regionerna och Cambio tagit ytterligare en vändning. Det blir Cambio som tar notan om avtalet visar sig vara olagligt.

De nio regionerna har gemensamt upphandlat ett nytt journalsystem till en kostnad av totalt 4,3 miljarder kronor. Men under processen skrevs flera tilläggsavtal som Konkurrensverket bedömer vara i strid med lagen och nu yrkar de på 10 miljoner kronor per region i upphandlingsskadeavgift.

Men ekonomiskt drabbar det inte regionerna – det framgår istället att leverantören Cambio ska stå för notan om avtalet visar sig vara olagligt.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

– Att göra så är i strid med lagstiftningen och alltså olagligt, säger Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt med särskild inriktning mot offentlig upphandling.

Skrevs in i kritiserade avtalen

Den överenskommelsen finns i sekretessbelagda stycken i ett av de sidoavtal som skrevs under i slutet av december 2022. Vid ett eventuellt vite ska Cambio alltså ersätta regionerna.

– Om man i godo gör upp med en leverantör att vederbörande ska betala avgiften – då motverkar man ju hela syftet med regleringen och undergräver syftet med sanktionsavgiften som lagstiftarna anser ska finnas, säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket.

”Bättre för skattebetalarna”

Elin Norén (S) är regionstyrelsens ordförande i Dalarna. Hon menar att uppgörelsen är gjord med skattebetalarnas bästa i åtanke.

– Från vårt perspektiv är det ju bättre att Cambio tar kostnaden än att regionerna och skattebetalarna får stå för det.

Men att skattebetalarna på det här sättet skonas håller inte Rikard Jermsten med om:

– Skulle det här vara en utbredd företeelse, då kommer ju anbuden och kostnaderna att öka för att alla behöver ta höjd för att de ska betala eventuella sanktionsavgifter. Det kommer i slutänden drabba skattebetalarna eftersom de får betala mer för sina inköp.

Hör Sussa samverkans (regionernas) svar på Konkurrensverkets kritik och upphandlingsexpertens bedömning av frågan i videon ovan.

SVT har sökt Cambio för en kommentar men de har inte återkommit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar turerna runt upphandlingen av det nya journalsystemet. Foto: SVT

REGIONERna som INGÅR i SUSSA-SAMARBETET

”Sussa” står för strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer. Gruppen bildades i mitten av 1990-talet och samverkan ska leda till effektivare arbetssätt i vården och bidra till en god och jämlik vård.

De nio regionerna som ingår i Sussa är:

  • Blekinge
  • Dalarna
  • Gävleborg
  • Halland
  • Norrbotten
  • Sörmland
  • Västerbotten
  • Västernorrland
  • Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

Mer i ämnet