Hör mejerichefen Staffan Eklöv och ekomjölkbonden Johan Daniels om den minskade efterfrågan på ekomjölk. Foto: SVT

Ekomjölken tappar – bönder får mindre betalt

Uppdaterad
Publicerad

Konsumenternas efterfrågan på ekomjölk fortsätter att minska. Det konstaterar mejeribranschen. Följden blir att mjölkbönderna får mindre betalt än tidigare för sina leveranser av ekomjölk till mejerierna.

– De enda pengar vi har är de som marknaden är villig att betala. Nu går det inte att få ut det vi fick för två år sedan, säger mejerichefen vid Grådö mejeri Staffan Eklöv.

Han utesluter inte att någon eller några av de nuvarande mjölkleverantörerna kommer att lämna ekoproduktionen och övergå till den konventionella mjölkproduktionen då den är billigare och ekobönderna nu inte får kompensation för sina merkostnader.

Det kan finnas olika anledningar till att efterfrågan på ekomjölk, efter många år av tillväxt, nu har vikit.

Johan Daniels är ekomjölkbonde i Orsa. Han har 80 mjölkkor och levererar 2500 liter ekomjölk om dagen och tänker tills vidare fortsätta på det spåret. Han har en teori om varför efterfrågan minskat:

– Det finns en trend att folk blir vegetarianer och därefter veganer som inte dricker mjölk, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.