Totalt eldningsförbud innebär att man inte får grilla. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Eldningsförbudet höjs inte till den högsta graden – trots hettan

Uppdaterad
Publicerad
Eldningsförbud råder i hela Dalarna samtidigt som SMHI utfärdat klass 1-varning för mycket höga temperaturer i hela länet, bortsett från Dalafjällen.
Men att höja till den högsta graden, alltså totalt eldningsförbud, kommer inte bli aktuellt.

Under tisdagen såg det ut som att räddningstjänsten Dala Mitt skulle behöva höja eldningsförbudet till den högsta graden 5e, då man varken får elda eller grilla överhuvudtaget.

Men framåt slutet på veckan och i början av nästa vecka verkar det bli ett väderomslag med nederbörd och lägre temperaturer, enligt SMHI:s väderprognos. Därför fattades beslutet på onsdagsförmiddagen av Länsstyrelsen och räddningstjänsterna i länet om att hålla kvar på samma nivå av eldningsförbudet.

– Vi kommer inte att göra någon förändring. Det är fortfarande väldigt torrt i marken några dagar framåt, men vi hoppas nu på väderomslaget. Däremot gäller det fortfarande att vara försiktig, uppmanar Stefan Fröbom, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer