Hör räddningstjänstens befäl om hur Dalfolket efterlever eldningsförbudet. Foto: Amanda Alvarsson, SVT/TT

Räddningstjänsten: ”Torrare för var dag som går”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder eldningsförbud i stora delar av Dalarna. Den senaste tiden har många mark- och skogsbränder härjat och risken att det blir fler är stor.

– Det är extremt torrt just nu och trenden ser ut som att det kommer att bli torrare och torrare för varje dag som går, säger Johan Nordin, inre befäl på Räddningstjänsten Dala Mitt.

SMHI varnar för risk för gräs-och skogsbränder i hela Dalarna, utom i fjällen och i de allra flesta kommuner i länet råder det eldningsförbud av normalgraden.

Länsstyrelsens riktlinjer för eldningsförbud innebär bland annat att man inte ska elda, grilla eller laga mat på öppen eld ute i naturen. Att till exempel grilla på egen grill i trädgården är dock tillåtet. Direktiven kan skifta mellan kommunerna, vad som gäller hittar man på kommunens eller den lokala räddningstjänstens hemsida.

I klippet ovan berättar Johan Nordin mer om vad som orsakar eldsvådorna och om Dalfolkets vilja att lyda eldningsförbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.