Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur hade Maja det innan skolan började arbeta med särskilda riktlinjer för särbegåvade elever? Följ med när klassen skriver prov och Maja berättar. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Eleven Maja Höök på Hagge skola är särbegåvad – får extra hjälp

Uppdaterad
Publicerad

12-åriga Maja Höök på Hagge skola i Smedjebackens kommun är en av få elever i Sverige som har väldigt lätt i flera skolämnen. Nu får hon extra hjälp för att hon är särskilt begåvad.

– Jag uppskattar det väldigt mycket. Annars hade det blivit långtråkigt i skolan, säger Maja Höök.

Hur skolorna ska stötta särbegåvade elever skiljer sig mycket från kommun till kommun. I Smedjebacken har man nu beslutat att bättre stötta de elever som är särskilt begåvade. Riktlinjerna handlar om att lärarna i samtliga skolor ska få mer kunskap och med det kunna upptäcka särskild begåvning och anpassa undervisningen.

”Förstår snabbt nya saker”

Maja Höök som går i årskurs sex på Hagge skola har extra lätt för matematik och svenska. Utöver den vanliga undervisningen får hon extra hjälp ungefär en gång i veckan hos en specialpedagog.

– Språk är lite svårare för mig, både engelska och tyska. Men i matten förstår jag ganska snabbt nya saker och det är väldigt enkelt att läsa och skriva, säger Maja Höök.

Mer långtråkigt förut

Hon upplever att lärarna är engagerade och ger henne uppgifter som är utmanande och på hennes nivå. Riktigt så var det inte förut, innan riktlinjerna, menar hon.

– Då var det ganska långtråkigt. Det är bra att man inte bara satsar på de som har det svårt, utan också på de som har det lätt. Men oftast ber jag om hjälp om jag behöver. Sen kan jag ha ganska höga krav på mig själv vilket kan vara jobbigt, säger Maja Höök.

Förutom Smedjebacken är det bara Leksands kommun i Dalarna som har gemensamma riktlinjer för särbegåvade elever, enligt SVT Nyheter Dalarnas enkät.

I videon: Se när Maja skriver prov i naturkunskap – och hör hennes tankar om att Hagge skola redan har riktlinjer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Majas lärare, specialpedagogen Jörgen Hellman, menar är positivt med de gemensamma riktlinjerna. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Vad är Särbegåvning?

• Det finns inte någon enhetlig definition av gruppen särskilt begåvade elever.

• Särbegåvning är inte heller en diagnos.

• Att vara särskilt begåvad kan för vissa innebära att man blir hemmasittare om man inte får rätt stimulans i skolundervisningen.

Källor: Anita Kullander och Regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.