Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleven Henry Östberg guidar och visar – följ med till utställningen på biblioteket. Foto: Johan Lindgren/SVT

Elever från anpassade grundskolan tolkar Dalarna i bibliotekets konstutställning

Publicerad

Under sommaren kommer konstverk som skapats av eleverna vid den anpassade grundskolan i Falun att visas som en del av stadsbibliotekets Dalasamling. Konsten har tillverkats på temat ”Vår tolkning av Dalarna”.

Under läsåret som gått har eleverna i årskurs ett till åtta på tre skolor arbetat med konstverken under lektionerna i slöjd, bild och estetisk verksamhet

– Vi uppmärksammar deras konstverk och får möjlighet att sprida deras arbete till allmänheten, familjen och anhöriga och därmed också betydelsen av det, säger Helena Engdahl, barnbibliotekarie med ansvar för tillgänglighetsfrågor för barn och ungdomar på Falu stadsbibliotek.

– Vi kompletterar också utställningen med litteratur från Dalarna och väver därmed också in biblioteket i skolans arbete, säger Helena Engdahl.

Dubbelt prioriterad målgrupp

När det gäller tillgängligheten så finns det också lagstiftning att ta hänsyn till i bibliotekets verksamhet.

– Vi har en bibliotekslag att följa och i den står det att barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar är en dubbelt prioriterad målgrupp. Därför är det också roligt för oss att kunna lyfta den här målgruppen, säger Helena Engdahl.

Utställningen med elevernas arbeten i Dalasamlingen på Falu stadsbibliotek pågår från 10 juni till och med 31 augusti 2024.

I videon: Eleven Henry Östberg guidar och visar – följ med till utställningen på biblioteket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.