Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka matvaror går bort när det är beredskapsmeny? Hör Jenny Bergsten Ljunglöf, kökschef på Enbacka skola i Gustafs. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Kökschefen på Enbacka skola i Gustafs: ”Några var lite skeptiska och ville ha köttfärssås istället”

Uppdaterad
Publicerad

Temat för årets krisberedskapsvecka är mat och under denna vecka serverar man en så kallad beredskapsmeny på skolor i Säters kommun.

– Vi serverar mat som är lokal och mat som kan förvaras i förråd. Om det blir en kris så ska det hålla länge, som rotfrukter och konserver, säger Jenny Bergsten Ljunglöf, kökschef på Enbacka skola i Gustafs.

Katarina Lindeberg som är chef på kostenheten i Säters kommun menar att vi måste vara medvetna om att vi faktiskt är sårbara.

– Det vi handlar i dag är beredskap i morgon. Vi måste vara medvetna om att vi är sårbara och att det är viktigt att vi kan förbereda oss om krisen skulle vara framme, säger Katarina Lindeberg.

På Enbacka skola i Gustafs i Säters kommun serverar man en beredskapsmeny hela veckan.

I klippet: Kökschefen Jenny visar vilken mat eleverna får.

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs alltid vecka 39 och i år 26 september till 2 oktober. Årets tema är mat.

Källa: MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer