Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Janerik Henriksson/TT

Elevhälsan i Avesta anmäler sig själva till IVO

Uppdaterad
Publicerad

Elevhälsans medicinska insats i Avesta har lämnat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Detta efter att man i det dagliga arbetet uppdagat att ett fel kan ha begåtts gällande förskrivning av läkemedel till elever.

Avesta kommun har undersökt det internt och anser att det finns grund att låta IVO utreda om hanteringen har skett korrekt.

Anmälan gäller förskrivning av läkemedel som skett innan läsåret 2018/2019.

”Upp till IVO att utreda om något fel har begåtts”

– Man har i arbetets gång konstaterat att det varit något fel som har begåtts och nu är det upp till IVO att utreda om så är fallet. Det här har vi förstått genom skolläkaren, säger Björn Hansson, som är bildningschef i Avesta kommun, till SVT Dalarna.

Hur har det här kunnat hända?

– Det finns ingen annan än läkaren vi har kontrakterat som har koll på den medicinska delen så jag vet inte ännu om man kan säga att något fel har begåtts. Det är som sagt upp till IVO att utreda.

– Om man märker att något gått snett så har man skyldighet att anmäla, så är det inom vården.

Oklart vilken medicin det handlar om

Vilken läkare det handlar om vet Björn Hansson inte heller, utan han säger att de har olika jourläkare hela tiden.

Vad ska ni göra för att det inte ska hända igen?

– Vi tillser att de skolläkare vi rekryterar har rätt kompetens och det har vi haft även tidigare. Men ibland blir det fel, om det nu blivit det.

Björn Hansson berättar också att han inte vet vilken typ av medicin det handlar om, utan hänvisar till skolläkaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.