Eleven slutade gå till skolan helt på grund av sin elöverkänslighet. Nu kritiseras kommunen. Foto: Jessica Gow/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Elöverkänslig elev slutade gå till skolan

Uppdaterad
Publicerad

En skola i Hedemora dröjde flera månader med att kontakta kommunen när en elev slutade gå till skolan. Nu får skolan och kommunen kritik från skolinspektionen.

Eleven hade hög sjukfrånvaro och slutade till sist helt att gå till skolan. Orsaken ska ha varit att eleven enligt föräldrarna är elöverkänslig och därför blir svårt sjuk i skolmiljön där det finns el och mikrovågsstrålning.

Föräldrarna begärde att skolan skulle tillgodose elevens behov. När ingenting gjordes anmäldes skolan till Skolinspektionen i mars i år.

Struntade i skolpliktsanmälan

Trots att eleven var borta från skolan under flera månader anmälde inte skolan detta till kommunen förrän i maj. Skolan uppger att de dröjde med skolpliktsanmälan för att de hade hoppats på att kunna lösa ärendet utan anmälan.

Skolan har sedan många år tillbaka marknadsfört sig som en mobil- och strålningsfri skola, vilket de enligt anmälan inte lever upp till. Skolan är en så kallad lågstrålande skola men att eliminera all strålning helt går inte, svarar skolan på anmälan.

Kommunen har gjort fel

Skolan får kritik för att anmälan till kommunen dröjde så länge, men skolinspektionen framhåller att skolan i övrigt inte har gjort fel. Skolan ska ha försökt förbättra situationen för eleven och anpassa miljön efter elevens behov.

Den största kritiken riktas mot kommunen. Kommunen får kritik för att de inte förrän tre månader efter att de informerats om elevens situation kallade till ett möte med skolan. De kritiseras också för att de inte vidtagit några åtgärder i fallet och för att de inte velat samarbeta med skolan och socialtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.