Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad oppositionsrådet Björn Ljungqvist (M) och Vårdförbundets ordförande Marion Vaeggemose tänker om sparplanerna – i klippet Foto: SVT

En del i Region Dalarnas sparplan: Anpassa förlossningen till lägre födelsetal

Uppdaterad
Publicerad

Regionen planerar att anpassa bemanningen på förlossningen i Falun, utifrån att det föds allt färre barn.

– Det är en oro att det är brist på barnmorskor på förlossningen i dag, och det är svårt att säga hur det kommer att se ut i praktiken med bemanningen, om regionens handlingsplan blir verklighet, säger Marion Vaeggemose, ordförande i Vårdförbundet Dalarna.

Det är alltså en del av Region Dalarnas nya handlingsplan som ska skapa besparingar på en halv miljard kronor nästa år.

Optimera resurserna

Enligt Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör, så ser man över bemanningen för att optimera de resurser som finns med bibehållen medicinsk kvalité.

Men detta ska först ses över. Vårdförbundet är med i processen och ska göra en risk- och konsekvensanalys. Beslut om besparingsplanerna sker på regionfullmäktige i juni.

Vill få hit kvinnor från storstäder

Oppositionsrådet Björn Ljungqvist vill dock hellre att man jobbar för att få hit kvinnor från storstäder som kan föda i regionen – i syfte att skapa intäkter. Han menar att det bör göras eftersom det är platsbrist och personalbrist i andra regioner.

– Vi har hög kompetens, nybyggda lokaler och personal. På förlossningen i Falun har vi en överkapacitet just nu och det måste nyttjas på något sätt, säger Björn Ljungqvist (M).

Hör mer om oppositionsårdets förslag – i klippet ovan.

Vårdsförbundets ordförande Marion Vaeggemose och Björn Ljungqvist (M), oppositionsråd. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

”Svårare att planera”

Även hälso- och sjukvårdsdirektören Åsa Dedering kommenterar oppositionsrådets förslag:

”Att kvinnor från till exempel Stockholmstrakten skall resa från sin hemort i samband med förlossningsstart tror vi blir svårare att planera, övriga regioner med ekonomiska utmaningar som liknar våra skulle inte se positivt på att fler kvinnor väljer att åka till Dalarna för att föda barn. Med aktuell barnmorskebemanning har vi heller inte någon överkapacitet i nuläget.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet