Foto: Henrik Hansson

Fotografen om en annorlunda påsk: “En oro som kanske kan lindras av ritualer”

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har vänt upp och ner på hela samhället. I projektet En ovanlig vardag speglar vi hur människors liv påverkas i spåren av krisen.

Jag har aldrig varit i kyrkan på en påskdag. Nu har jag det. En annorlunda sådan.
– Det brukar vara en sådan fin stämning, berättar prästerna Anna Hartwig och Gunbritt Käck.
Idag stod de nästan ensamma.

Förutom prästerna var bara jag och kyrkovaktmästaren Björn Ridderstedt på plats i kyrkorummet. Jag kan inget om kläderna som prästerna bar men när de klädde på sig i sakristian så fanns en speciell vördnad i luften. Samma vördnad som när kyrkovaktmästaren stämde in i psalmsången.

En stämning som berättade om att de tre medarbetarna i Svenska kyrkan naturligtvis också bär på en oro. För samhället, för sina anhöriga. En oro som kanske kan lindras av ritualer. Att göra det man alltid gjort. På samma sätt.

I en annorlunda omgivning.

På parkeringen utanför kyrkan brast det när jag tänkte på det nästan tomma kyrkorummet. Där så många i vanliga fall, oavsett om de tror eller inte, finner en trygghet och ett lugn.

------

I projektet ”En ovanlig vardag”, tar SVT Nyheter Dalarna hjälp av fotografen Henrik Hansson, som med utgångspunkt från Borlänge kommer att skildra vardagen under den här tiden.

Men vi behöver också din hjälp. Hur ser det ut där du bor? Hjälp oss att bygga dokumentationen för framtiden.

Du kan bidra genom att mejla din bild eller video till dalarna@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

En ovanlig vardag – SVT Dalarna dokumenterar dalfolkets vardag under coronapandemin 2020

Mer i ämnet