Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Skymning berättar om dagen när bilden togs, i maj 2020, hur den perioden var och vad han tagit med sig efter det – ”Känner stolthet över att göra något som är viktigt för alla” Foto: Henrik Hansson

Han ställde om för att dela ut mat till skolelever i Borlänge: ”Känner stolthet”

Uppdaterad
Publicerad

När coronapandemin slog till mot Sverige och Dalarna och drabbade alla på ett eller annat sätt var det flera branscher och enskilda personer som tvingades att ställa om och rycka in där det behövdes. Ungdomskonsulenten Henrik Skymnings nya arbetsuppgifter blev att dela ut mat till skolelever som börjat studera hemifrån.

Handlingshjälp till äldre, tillverkning av handsprit på ölrester och personal på bostadsbolag i skolmatsalarna – när pandemin slog till kraftsamlade människor för att lösa problem som uppstod. Många ställde om och fick helt andra arbetsuppgifter än de var vana vid.

En särskild gemenskap

För Henrik Skymning, ungdomskonsulent i Borlänge, blev det också till att ställa om. Att jobba med ungdomar var en del av vardagen redan innan pandemin, såklart, men under våren 2020 när skolelever tvingades att studera hemifrån blev hans och hans kollegas arbetsuppgift att dela ut mat till de elever som kom för att hämta matlådor från skolköket på Maserskolan.

– Det blev en särskild gemenskap emellan oss. Man får en förståelse för varandra och man hjälps åt. Trots att allting inte funkar till hundra procent från dag ett så hjälps man åt och löser problemen efter hand, berättar han.

Sedan pandemin drog igång har vi på SVT Dalarna tillsammans med fotografen Henrik Hansson speglat dalfolkets liv i projektet En ovanlig vardag. Nu återvänder vi till några av de personerna.

I klippet berättar Henrik Skymning hur han förändrats av perioden när han delade ut mat utanför skolmatsalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

En ovanlig vardag – SVT Dalarna dokumenterar dalfolkets vardag under coronapandemin 2020

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter