Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektorn Fanny Brändström berättar om dagen när bilden togs, för mer än ett och ett halvt år sedan, och vad som hänt sedan dess – ”Värre än såhär kan det inte bli” Foto: Henrik Hansson

Rektorn Fanny Brändström om skolsituationen de senaste åren: ”Ingen vet hur det påverkar oss om tio år”

Uppdaterad
Publicerad

När pandemin slog till blev vardagen i skolan omkullkastad för både elever och skolpersonal. Många elever har tvingats gå i skolan på distans, men även för lärare och rektorer har arbetet sett annorlunda ut.

– Hela den här perioden suddas ihop, men jag minns känslan av ovisshet, rädsla och en sorg över vad som skulle hända med mig, mitt jobb och eleverna. Det har varit starka känslor, berättar Fanny Brandström som är rektor på Maserskolan i Borlänge.

Den ökade frånvaron hos både elever och skolpersonal under pandemin har varit omfattande. Den har påverkat såväl undervisningen och betygsättningen, som arbetsbelastningen. Det visar en rapport från Skolverket, som bygger på intervjuer med rektorer, lärare i grundskolan och grundsärskolan.

I rapporten, som gjordes under våren 2021, framkommer det bland annat att arbetsbelastningen i skolan ökat för både lärare och elever med lektioner på distans. Även bedömning och betygsättning har försvårats vid distansundervisning och det finns en viss oro bland skolpersonal för att eleverna inte fått med sig de kunskaper de skulle ha haft på grund av pandemin.

”Minns när vi försökte få till en skolavslutning”

Maserskolan i Borlänge har som många andra skolor påverkats med hög sjukfrånvaro hos både personal och elever. Periodvis har eleverna pluggat på distans och personalen har tvingats tänka om flera gånger för att sedan tänka om igen.

– Jag minns när det var dags för skolavslutning och årskurs nio skulle ta avsked från skolan, samtidigt som vi skulle försöka förstå vad som hände och förhålla oss till det. Vi bestämde oss för att vara utomhus och skolavslutningen blev som jag minns den väldigt, väldigt fin. Där någonstans tänkte nog många med mig att där var det över, att vi klarade det, berättar Fanny Brandström.

Men även efter skolavslutningen 2020 har skolan fortsatt att påverkats.

Sedan pandemin drog igång har vi på SVT Dalarna tillsammans med fotografen Henrik Hansson speglat dalfolkets liv i projektet En ovanlig vardag. Nu återvänder vi till några av de personerna.

I klippet berättar rektor Fanny Brandström om hur situationen varit på Maserskolan under de senaste åren och vilka lärdomar hon tar med sig framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

En ovanlig vardag – SVT Dalarna dokumenterar dalfolkets vardag under coronapandemin 2020

Mer i ämnet