Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionsjuristen Lena Jönsson förklarar hur man ser på vem som har rätt att bestämma om de ungas vaccination – ”Man äger inte sina barn” Foto: Jessica Hansson /SVT

Dalarna sticker ut – endast en vårdnadshavare behöver godkänna vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna är den enda region i landet som endast kräver underskrift från en förälder när det gäller vaccination av unga personer mellan 12 och 15 år. Det visar en kartläggning som SVT:s Lilla Aktuellt har gjort.

På måndag drar Region Dalarna igång med covid-vaccination i åldrarna 12 till 15 år.

SVT har frågat landets 21 regioner vad som gäller kring vårdnadshavares beslut om vaccination av barnen. Där framkommer att Dalarna är den enda regionen i landet som endast kräver underskrift på en samtyckesblankett från en vårdnadshavare.

I alla andra regioner krävs det som grundregel två samtyckande vårdnadshavare. Fem av regionerna svarar att det räcker med samtycke från en vårdnadshavare, om den närvarar fysiskt. Region Värmland svarar att det kan räcka med en vårdnadshavares samtycke i vissa fall, till exempel om den andra är sjuk.

Barnets bästa i fokus

Så här svarar Region Dalarna i SVT:s undersökning: ”Vid gemensam vårdnad av barnet utgår Regionen ifrån att föräldrarna agerar i samtycke med barnets bästa i fokus. Det innebär att om barnet endast har en förälders underskrift på samtyckesblanketten så räcker det.”

I klippet förklarar Region Dalarnas regionjurist hur regionen ser på vem som har rätt att bestämma om de ungas vaccination – ”Man äger inte sina barn”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet