Falu Energi och Vatten uppmanar allmänheten till att använda det kommunala drickvattnet till det mest nödvändiga. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Energibolaget uppmanar: ”Spara på dricksvattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Maj månad har varit ovanligt varm och det har kommit väldigt lite regn. Det gör att Falu energi och vatten nu uppmanar allmänheten att spara på dricksvattnet genom att bara använda det till det mest nödvändiga – mat, dryck och hygien.

Värmen och avsaknaden av regn gör att Falu energi och vatten (FEV) kör på maxkapacitet när det gäller distribution av dricksvatten. De kör ut 3 000-4 000 kubik mer vatten per dygn än normalt.

Men än råder inte bevattningsförbud, som det just nu gör på andra platser runt om i landet, men för att inte hamna i en sådan situation behöver alla spara på dricksvatten.

Därför understryker FEV på sin hemsida att det kommunala dricksvattnet i första hand ska användas till mat, dryck och hygien.

Så kan du minska vattenanvändningen:

– Undvik att vattna gräsmattan (en vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter)

– Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig (en dusch på tre minuter motsvarar 36 liter)

– Låt inte kranen rinna i onödan (för varje minut som kranen står och rinner går det åt sex liter vatten)

– Stäng av kranen när du borstar tänderna (om en familj på fyra personer gör det sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag)

– Ställ en fylld vattenkanna i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt

– Diska och tvätta med full maskin och välj eco-program (det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt)

– Tvätta inte bilen hemma med slang. Kör till en biltvätt som återvinner vattnet så gör man både vattensmarta och miljömässiga vinster

– Samla upp vatten i duschen i väntan på varmvatten och återanvänd till att exempelvis rengöring i hemmet, spola toaletten och tvätta trädgårdsmöbler

– Fyll din pool eller badtunna med regnvatten 

– Använd gärna snålspolande munstycke på kranar och duschar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.