Det råder rekordlåga grundvattennivåer i landet, varav de södra delarna i Dalarna också är drabbat. Foto: SGU, Leif R Jansson/TT

Vattenbrist i länet – här måste du spara vatten

Uppdaterad
Publicerad

Det råder bottenrekord för svenska grundvattennivåer och på sina håll kan det bli svårigheter med vattenförsörjningen i sommar.

På några orter i Dalarna råder redan bevattningsförbud, som i Hedemora kommun.

De södra delarna i Dalarna är med på de kritiskt utmarkerade vattenområdena på SGU:s karta, där grundvattennivåerna kan vara mycket under det normala.

Bo Thunholm, grundvattenexpert Sveriges geologiska Undersökning, SGU.
Torkan 2017

– Det är oroande, vi bedömer läget som allvarligt och det behövs väldigt stora nederbördsmängder för att vi ska räta upp den här situationen,  säger Bo Thunholm som är grundvattenexpert Sveriges geologiska Undersökning, SGU.

Så här ser grundvattennivåerna ut i landet just nu, enligt SGU:s mätningar. Foto: Sveriges geologiska Undersökning, SGU.

Inga större larm i Dalarna

Trots SGU:s modeller och SMHI:s beräkningar visar att vattennivån är låg, så har länsstyrelsen i Dalarna inte fått några indikationer från kommunerna att deras vattentäkter skulle ha brister.

Viktor Tsiamis på länsstyrelsen.

– Sen är det ju den enskilda försörjningen, de ansvarar ju för sitt vatten i sina egna brunnar och där har vi inte riktigt heller fått några indikationer,  utan vi har bara fått ett samtal under våren där det varit bristande vatten i brunnen, säger Viktor Tsiamis på länsstyrelsen.

LÄS MER: Myndigheter: Förbered er på vattenbrist

Får inte tvätta bilen i Hedemora

I Hedemora kommun finns det dock redan ett bevattningsförbud på några orter, bland annat i Garpenberg, Stjärnsund och Smedby.

– Där vi ber folk snåla extra mycket med vattnet, berättar Sandra Sjögren som är VA-chef på Hedemora energi och fortsätter:

– Man ska inte tvätta bilen, vattna med vattenkanna och ska absolut inte fylla poolen. Då hänvisar vi till tankbilar och beställningar.

LÄS MER: Bottenrekord för svenska grundvattennivåer

Sandra Sjögren är VA-chef på Hedemora.

Sandra Sjögren berättar också att flera invånare med egna brunnar har hört av sig till kommunen den senaste tiden.

– Jag anar att det finns risker för låga vattennivåer i grävda brunnar, för vi har ett flertal kunder som har ringt och frågat om möjlighet till påkoppling och anslutning till det kommunala nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2017

Mer i ämnet