Foto: Fredrik Sandberg/TT

Engångsgrillar förbjudna vid eldningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremt stor risk för brand i skog och mark i nästan hela landet. I Dalarna är risken för skogsbrand mycket stor och det råder därför eldningsförbud. Engångsgrillar är inte tillåtna när det är eldningsförbud och nu uppmanar Brandskyddsföreningen att man ska vara extra försiktig.

När det är eldningsförbud är all eldning utomhus är förbjuden, med undantag för grillning på egen tomt och då på obrännbara underlag som sten och grus.

Engångsgrillar inte tillåtna

Men engångsgrillar är inte tillåtet att använda under rådande omständigheter. Engångsgrillar blir mycket heta undertill och ska kylas med mycket vatten innan de slängs.

En av de vanligaste brandorsakerna vid grillning är att man tömmer resterna i en soptunna när det fortfarande finns glöd kvar.

– Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder, de kan bli mycket varma och ställer man en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset, säger Björn Björkman, expert på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Det här ska man tänka på

Sommarvärmen som varit den senaste tiden har lett till att många vistas utomhus och grillningen har blivit en central del av det sociala umgänget.

Björn Björkman ger tre tips på vad man ska tänka på:

1. Den som tänder en eld har själv ansvaret för att elden inte vållar någon skada. 

2. De flesta tror att de kan hantera en grill, men ändå inträffar många bränder orsakade av grillning utomhus.

3. När elden väl sprider sig går det fort. Många bränder kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer