Per Stridde vid Räddningstjänsten Dala mitt avråder bestämt från att elda när det är så torrt i markerna. Foto: Linda Bergdahl, TT och Arkiv, SVT

Räddningstjänsten: ”Det är otroligt dumt att elda just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Det är torrt i markerna och smhi varnar för risken för skogsbrand är mycket stor i hela Dalarna. Under onsdagsmorgonen ryckte räddningstjänsten ut på flera larm i länet.

Strax efter klockan fem i morse larmade en förbipasserande att det brann i ett skogsområde i närheten av Svartkya, nordväst om Ludvika. När räddningstjänsten anlände kunde de konstatera att det brann på ett område som var ungefär 20 gånger 20 meter stort.

– Vi löste det hyfsat enkelt och var väl kvar i en timme ungefär, säger Andreas Lundgren, brandförman, räddningstjänsten i Ludvika.

Nästa larm kom tätt inpå

En dryg kvart senare var det dags igen. Nu gällde larmet att det brann i ett dike norr om Bjursås, mellan Attjärnbo och Fjällgrycksbo.

– Det var ett område på 100 gånger 100 meter som brann och mitt i det här står resterna av en kolarkoja. Så det kan ju ha varit så att branden startade där, säger Per Stridde, insatsledare på Räddningsjänsten Dala mitt.

Kunde gått illa

Branden upptäcktes av en förbipasserande som larmade.

– Och det är vi väldigt glada för. Det är så fruktansvärt torrt nu så hade det här fått ligga och pyra så hade vi haft en rejäl brand.

Att det råder eldningsförbud är något som Per Stridde vill trycka extra på:

– Vi larmades precis ut till en grillplats vid Stångtjärn i Falun där elden hade spridit sig. Det är otroligt dumt att elda just nu och det råder eldningsförbud. Även vid grillplatser på marken. Elden kryper ner i backen och sprider sig på så sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer