Erika Bäcklunds mamma Birgitta Jäger var i kontakt med vården vid ett 30-tal tillfällen under sju månader. När cancern upptäcktes hade den spridit sig. Foto: Niklas Hermansson

Erikas mamma träffade 18 olika läkare innan cancern upptäcktes

Publicerad

Birgitta Jäger hade ryggsmärtor, mådde illa och gick ned i vikt. Trots täta vårdkontakter med minst 18 olika läkare tog det sju månader innan cancern hon hade i kroppen upptäcktes. Den hade då spridit sig i kroppen och hon dog tre veckor senare.

– Jag är arg och besviken och bitter för jag fick inget avslut med min mamma, ingen av oss syskon fick det, säger Erika Bäcklund.

Vid 30 tillfällen under sju månader var Birgitta i kontakt med vården. Läkarna trodde att smärtorna som hon upplevde var allt från förslitningsskador till att det rörde sig om åldersrelaterad smärta. Erikas mamma var 71 år gammal när hon dog.

Fast vårdkontakt saknades

Något som kunde ha underlättat vården var om det hade tillsatts en vårdkontakt, som haft en mer övergripande koll på ärendet. Något man har rätt att begära vid upprepade kontakter med vården.

– Det visste vi inte, hade jag vetat det idag hade jag stridit mer för att få en sådan, säger Erika Bäcklund.

Familjen har nu gjort en IVO-anmälan eftersom cancern inte upptäcktes, trots mängden läkarbesök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer