Elever på Leksands gymnasium tränar för fullt. Foto: Sandra Lind/SVT

Estetprogram får inga elever – trots ökat söktryck i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad
Samtidigt som den nya musikskolan Rytmus drar elever från hela Dalarna, får andra skolor inte ihop tillräckligt med elever för att starta upp nya klasser.

Leksands gymnasium är en av de skolor som i år valt att inte starta någon ny klass på grund av att för få elever sökt sig till skolan.

– Till viss del finns det en oro över programmets framtid men samtidigt har vi en så fin stämning här så jag tror på en stark framtiden och vi satsar på att få nya elever till nästa höst , säger Maria Alinder, musiklärare på Leksands gymnasium.

Ojämn fördelning av elever

Enligt elevantagningen har antalet elever som sökt estetiska programmet i Dalarna ökat det senaste året. Samtidigt visar statistiken att fördelningen av elever på länets skolor är ojämn.

Statistik över Dalarna Foto: SVT

Rytmus kan vara en bidragande orsak

Maria Alinder tror att öppnandet av Rytmus i Borlänge kan ha bidragit till att Leksands estetprogram nu inte får ihop tillräckligt med elever.

–  I och med att Rytmus har startat så har många elever valt att söka sig dit istället.

LÄS MER: Lyckad start för Rytmus i Borlänge

TV: Se inslaget om det sjunkande antalet sökande till estetprogrammet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer