Ett minoritetsstyre – inte Centerpartiets högsta önskan

Publicerad

Efter veckor av diskussioner står det klart att C, M, KD, L och FAP kommer att styra kommunen i minoritet. Det var inte Joackim Storcks (C) önskan efter veckor av förhandlingar.

– Det är svårare att styra en kommun i en sådan här situation, säger Storck och fortsätter:

– Vi har valt att göra som man gjorde i riksdagen tidigare, att det största blocket styr. Igår när vi såg att beskedet från Miljöpartiet var så definitivt så valde vi därför att gå vidare på det sättet.

Räknar med att förlora en del omröstningar

Storck tycker att det är en självklarhet att Socialdemokraterna inte alltid kan garantera stöd i omröstningar.

– Vi kommer att sitta i situationer där vi inte vet om våra förslag går igenom, det kommer att förekomma att vi förlorar omröstningar. Det är en realitet i ett sådant här läge.

Ljus framtidstro

Trots att förutsättningarna för alliansens styre inte är de bästa så har ändå Storck en ljus framtidstro.

– Vi kommer att jobba hårt för att ha en bra dialog med oppositionen, och säkert mycket med Socialdemokraterna. I andra fall så får vi lägga fram förslag, även om vi inte vet om de kommer att gå igenom, och så får vi se.

Stöd från SD – självklart i vissa fall

Storck fortsätter:

– I vissa fall är det självklart att Sverigedemokraterna kommer att stödja en del av våra förslag, men det kommer i så fall att vara deras val.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet