Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör ordförande i kommunfullmäktige Jörgen Norén (S) och Arne Söderbäck som ansvarar för namninsamlingen kommentera den senaste utvecklingen. Foto: Sofie LindVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ett steg närmare folkomröstning om vindkraftverk i Ripfjället – namnen godkända

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på bygget av 40 vindkraftverk i Ripfjället i Malung tar ny vändning. Valnämnden har nu granskat namnlistorna och konstaterat att nog med namn kommit in.

Namnlistorna med över 1500 namnunderskrifter lämnades över till kommunen i början av oktober och nu har valnämnden tagit beslut. Föreningen ”Nej till vindkraft på Ripfjället” har tidigare protesterat mot den planerade utbyggnationen genom bland annat demonstrationståg då de inte vill ha de 250 meter höga vindkraftverken på Ripfjället.

Den lokala folkomröstningen kan nu bli verklighet. I ett pressmeddelande skriver kommunen att ärendet nu lämnas över till kommunfullmäktige.
Det krävs bara att en tredjedel av fullmäktigeledamöterna röstar ja till förslaget om folkomröstning.

– Fullmäktige kommer i december att ge i uppdrag till kommunstyrelsen att bereda ärendet, Jörgen Norén, kommunfullmäktiges ordförande.

Beslut kan komma i februari

Totalt lämnades 1583 röster in, varpå valnämnden gått igenom dem och konstaterat att 863 är godkända – vilket är precis på gränsen att valnämnden kunde godkänna namninsamlingen då det krävs just att 10 procent av de röstberättigade i kommunen skrivit under listan. Till SVT Nyheter Dalarna säger Jörgen Norén att rent hypotetiskt skulle beslutet om en folkomröstning kunna tas vid kommunfullmäktiges sammanträde i februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet