Foto: Patrik Qvicker, SVT

De kräver folkomröstning om vindkraften på Ripfjället

Uppdaterad
Publicerad

Den 10 oktober kommer protestlistor att lämnas över till de styrande politikerna i Malung-Sälens kommun. Det är föreningen Nej till vindkraft på Ripfjället som samlat ihop omkring 1500 namnunderskrifter som kräver en lokal folkomröstning om vindkraftens vara – eller icke vara.

Tidigare har föreningen visat sitt motstånd mot det planerade vindkraftbygget genom en demonstration i Malung. Planerna på vindkraft i området innehåller 40 stycken 250 meter höga vindkraftverk på Ripfjället och omkringliggande berg.

En folkomröstning är ett sätt att få reda på vad folket tycker i en viss fråga. Det är kommunen eller regionen som beslutar om en lokal folkomröstning, antingen på eget initiativ eller på begäran från medborgarna. I båda fallen är folkomröstningen rådgivande.

Folkomröstningar

Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Det är kommunen eller landstinget som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen eller länet. Det finns en särskild lag som reglerar kommunala folkomröstningar.

Förstärkt folkinitiativ

En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.

Källa: SKL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet