Länsstyrelsen: Vindkraften kan behöva byggas ut tredubbelt i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

För att möta vindkraftens utmaningar har Länsstyrelsen i Dalarna med finansiering från Energimyndigheten startat projektet Hållbar vindkraft i Dalarna.

År 2040 ska Sverige ha hundra procent förnybar el, det har riksdagen bestämt. För att klara det målet behöver vindkraften byggas ut rejält.

– Vi har idag 20 vindkraftsparker med 157 vindkraftverk, och för att nå målet måste vi bygga ut vindkraften, kanske med det tredubbla, säger Jakob Ebner, projektansvarig på Länsstyrelsen.

Vindkraft i Dalarna

Väcker starka känslor

Vindkraften väcker ofta starka känslor. Nyligen demonstrerade flera personer mot bygget av en vindkraftpark i Ripfjället i Malung på gränsen mellan Dalarna och Värmland. Liknade demonstrationer har genomförts i länet tidigare. Det som väcker känslor är när vindkraften kommer för nära inpå och blir störande både för människor och djurliv.

– Förnybar energi – ja, säger Gunilla Munters från Naturskyddsföreningen, men kanske inte överallt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet