Stor ilska mot vindkraftplaner i Malung

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer våldsamma protester mot planerna på en ny stor vindkraftpark väster om Malung. Det handlar om 40 rekordstora vindkraftverk som är tänkta att byggas mitt vildmarken.

Mer än 1400 personer har engagerat sig i en motståndsgrupp på sociala medier och medlemmar ur gruppen har redan ansökt om demonstrationstillstånd senare i vår när bolaget formellt ska besöka området.

Vindkraftplanerna har precis presenterats officiellt, men det lokala motståndet har redan utvecklats till ett folkligt vrede.

Vindparken på Ripfjället

 – Det här förstör mycket mer än det ger. Det är en rovdrift på vår natur, säger Hans-Åke Edvardssson.

”Måste försvara tystnaden”

 – Vi måste försvara vår orörda natur och tystnaden som hela Europa längtar efter, säger Arne Söderbäck.

Flera av dem har fritidshus i området där vindkraftverken planeras att byggas.

Kommunalrådet Hans Unander har förståelse för att människor upprörs.

– Hela energifrågan är väldigt svår och tuff. Ingen vill ha kärnkraft bredvid sig, ingen vill ha utbyggnad av älvarna och ingen vill ha vindkraft. Så svårigheten blir ju hur vi ska kunna fixa så vi får ström i framtiden, säger Hans Unander (S), kommunalråd i Malung-Sälen.

På biblioteket i Malung finns ritningarna. Det handlar om 40 vindkraftverk, upp till 250 meter höga, betydligt större än dagens vindsnurror, i ett vildmarksområde med många fritidshus kring Ripfjället nära gränsen till Värmland.

Det är en tysk vindkraftsjätte som vill bygga, mest på kommunal mark, och moroten som ska få kommunen att säga ja, är pengar. Kommunkassan ska fyllas på i takt med att strömmen produceras.

Tidigast om några år – nu ska folk först få tycka till

– De kommer att skövla bort allt med vägar och byggen i de här fina bergen. Jag bli tokig när jag tänker på det, säger Åsa Levin från Västra Fors.

Bolagets Sverigechef säger till SVT att de förstår känslorna men betonar att det är tidigt i processen, att de kommer att följa miljöpraxis men att det är sedan är upp till domstolar och andra myndigheter att bestämma om vindkraftverken till sist verkligen kommer att byggas.

Ragnar Lyrberg äger hus i fäboden Bötholen som kommer att ligga närmast den tänkta vindkraftsparken. Enligt planerna får han 26 vindkraftverk mitt framför fäboden, det närmaste en kilometer bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet