Omdiskuterade vindkraftbygget kring Ripfjället redan ”godkänt”

Uppdaterad
Publicerad

Motståndarna till den planerade stora vindkraftsparken väster om Malung, kräver nu att de kommunala revisorerna granskar hur kommunen hanterat ärendet.

Malung-Sälens kommun har egentligen i ett avtal redan godkänt byggplanerna för flera år sedan, och nu vill motståndarna veta om allt verkligen har gått rätt till.

Protesterna mot planerna på att bygga 40 vindkraftverk i vildmarken väster om Malungsfors är omfattande.

Bolaget bakom har precis presenterat byggplanerna kring Ripfjället där de vill placera de 250 meter höga snurrorna. Och det är tänkt att alla nu ska få tycka till innan frågan avgörs.

Vindparken på Ripfjället

Kommunen har redan godkänt

Men nu visar det sig att Malung-Sälens kommun, som är största markägaren i området, i ett omfattande avtal redan för mer än fyra år sedan har godkänt byggandet av vindkraftsparken.

Där står till och med reglerat hur mycket kommunen ska få i ersättning för den producerade strömmen och två kommunala tjänstemän har undertecknat avtalet.

Har möjlighet att sätta stopp

Nu misstänker motståndarna att allt inte har gått rätt till. De menar att kommunala tjänstemän inte får fatta sådana här stora beslut och de kräver nu att de kommunala revisorerna granskar hela hanteringen.

Politiskt sett har inte kommunen tagit ställning till vindkraftsparken än och kommunpolitikerna har också – trots avtalet – möjlighet att stoppa hela projektet om de vill.

Kommunalrådet, Hans Unander (S), försvarar det tidiga avtalet och förklarar varför det upprättades i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet