• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Miljöpartisten Birgitta Karstensson är starkt kritisk till planerna på att bygga vindkraftverk på Ripfjället i Torsby kommun. Foto: SVT

Vindkraftpark på Ripfjället får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Företaget wpd Sverige har planer på att bygga en stor vindkraftspark i området kring Ripfjället på gränsen mellan Dalarna och norra Värmland, öster om Likenäs. Men Miljöpartiets Birgitta Karstensson, själv boende i Nordvärmland, är kritisk till planerna.
– Gärna vindkraft där det finns möjligheter och där det behövs, men Ripfjället är inte det bästa för oss, säger hon.

Du som miljöpartist vill inte se vindkraft. Hur tänker du?

– Jo, det vill jag. På de ställen där det fungerar, men definitivt inte på Ripfjället, säger hon.

40 vindkraftverk

Idén är att bygga 40 stycken 250 meter höga vindkraftverk på områdena runt Ripfjället i Malungs och Torsby kommun. Sex av verken kommer stå på den värmländska sidan av länsgränsen.

Enligt kommunalrådet Anna-Lena Carlsson (C) har kommunen ännu inte tagit ställning eftersom kommunföreträdarna ännu inte fått ta del av vindparksplanerna.

– Vi ska ta ställning i våra politiska partier och sedan ska det upp till en politisk behandling, säger hon.

Hon säger att hon i grunden är positivt inställd till vindkraft, men att hon själv inte tagit ställning till just den här satsningen.

Negativt för turister och örnar

Miljöpartisten Birgitta Karstensson, som själv bor i Nordvärmland, säger att det finns örnar i området, men det är bara en orsak till hennes kritiska inställning.

– Sedan är det för turismen. Det är ju väldigt bra om det finns ställen där man kan gå och det är tyst. Man behöver inte ha saker omkring sig som för oväsen, säger hon.

Området ligger i utkanten av ett kungsörnsrevir. Det finns också flera naturreservat inom en mils radie från projektområdet.

Vill ha kompensation

Vindkraftssatsningen skulle, om den blir av, ge el som motsvarar hushållselen för drygt 170 000 villor.

– Elproduktionen ska vara där den behövs och där det är bra förutsättningar. Om vi ska släppa ifrån oss vår fina natur till det här måste vi också få kompensation och det är inte småpengar som vi ska ha i så fall, säger Birgitta Karstensson.

”Upp till domstolarna att besluta”

På wpd Sverige tar man emot kritiken med ro.

- Vindkraft väcker mycket känslor och vi i branschen är vana vid både oro och kritik. Även om många är positiva till förnybart och vindkraft så blir det ofta en annan sak när det kommer nära. Sedan vill jag betona att vi är extremt tidigt i processen. Vi har inte ens haft samråd ännu. Vår ambition är att alla, som till exempel lokalbefolkning, jaktlag och kommun, ska få ordentligt med information och att de ska kunna ställa alla sina frågor, säger Maria Röske, vd på wpd Sverige.

Men hur ser ni på att det finns örnar i området?

– Vi känner till det och man behöver inte vara orolig för att det ska byggas vindkraftverk på olämpliga ställen, som där det finns örnar till exempel. Vi kommer att följa praxis när det gäller avstånd till örnbon med mera. Alla planer på vindkraftparker prövas mot Miljöbalken hos Länsstyrelsen och vid överklagan även i Mark- och Miljödomstolen och Mark- och Miljööverdomstolen. Vi bedömer, utifrån vår erfarenhet, platsen som lämplig, men det är upp till domstolarna att besluta, säger Maria Röske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet