Foto: SVT

”För ett lekande barn är det farligt”

Publicerad

På fredag avslutas den stora husrannsakan av den villa i Falun, där polisen hittat stora mängder militära vapen och ammunition. Det är ett av de största beslagen som gjorts hos en privatperson i Sverige

Det är i ett hus mitt i ett bostadsområde i Falun som husrannsakan har genomförts de senaste veckorna. I centrum står en 54-årig man som är misstänkt för bland annat grovt vapenbrott, efter att polisen hittat cirka ett ton med ammunition sammanlagt och annan militär utrustning i de fyra bostadshus mannen äger i både Falun, Sågmyra, Sälen och även i Skåne.

26 personer har jobbat i snart tre veckor med att leta och klassificera fynden. En del hanteras på plats och en del fraktas till militärens skjutområde i Falun för sprängning.

Hur farliga är de här grejerna?

– För ett barn som skulle leka med de här sakerna så är det farligt. Det är farligt för en vuxen också men de kanske förstår att man inte ska ta i de här grejerna, säger Sven Johansson från Göta Ingenjörsregemente.

Ett av de största beslagen som gjorts

54-åringen är häktad och åklagaren som leder förundersökningen säger att det här är ett av de största vapen- och ammunitionsbeslagen som gjorts.

– Vi har hittat upp emot ett ton ammunition, ett tjugotal vapen och också tändrör, granater och lite annat, säger åklagaren Eva-Lena Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer