EU-direktiv kan stoppa kräftfiske – ska minska spridning av kräftpest

Uppdaterad
Publicerad

De senaste 40 åren har bestånden av flodkräfta i Sverige och Dalarna minskat drastiskt. Detta på grund av den numera invasiva arten signalkräftan.

EU har numera klassat signalkräftan som en invasiv art, och kräver att Sverige ska genomföra åtgärder för att komma tillrätta med problemet. Just nu arbetar Havs- och vattenmyndigheten med att ta fram en handlingsplan för att hantera signalkräftan. Då kan det bli aktuellt med ett fiskeförbud på signalkräftan.

– I vissa delar av landet kan det bli helt stopp på fisket av signalkräftor, säger Håkan Danielsson, på länsstyrelsen i Dalarna.

Enligt Danielsson så kan fortsatt fiske av signalkräftan bidra till spridningen av kräftpest, då man flyttar kräftor och verktyg mellan olika sjöar samt tjuvplanterar kräftor i sjöar där de tidigare inte funnits. På så vis kan kräftpesten fortsätta spridas.

Besked väntas i höst

Dalarna är ett gränslän och kräftbestånden är inte like utbredda i de norra delarna som i de södra. Därför är det i nuläget svårt att säga hur det kommer bli i länet och om det blir fiskeförbud i vissa delar.

Under hösten väntas besked från Havs- och Vattenmyndigheten om handlingsplanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.