De blåa fälten markerar var flodkräftan finns idag. De röda fälten markerar var flodkräftan har funnits tidigare. Foto: SVT/Länsstyrelsen

Antalet flodkräftor minskar dramatiskt i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Flodkräftan är akut hotad och myndigheterna har bestämt att man ska värna om den extra mycket.

De senaste 40 åren har antalet flordkräftor i Dalarna minskat. Minskningen är direkt kopplad till utplanteringen av den numera invasiva arten signalkräftan som bär på och är immun mot kräftpest. Kräftpesten slår ut flodkräftan och har inneburit att bestånden i Dalarna och landet i stort har minskat dramatiskt.

– Signalkräftan kan slå ut en hel sjö på en vecka, det går fort, säger Håkan Danielsson på Länsstyrelsen i Dalarna.

”Flodkräftan är akut hotad”

Flodkräftan är en inhemsk art som funnits i Sverige i flera hundra år och floran och faunan har anpassat sig till arten. En ny och invasiv art, som signalkräftan, påverkar all biologi runtomkring som kan komma att förändras desto mer kräftan breder ut sig.

– Flodkräftan är akut hotad och myndigheterna har bestämt att man ska värna om den extra mycket, säger Håkan Danielsson på Länsstyrelsen i Dalarna.

Skydda kräftbestånd

Den främsta åtgärden handlar om att skydda de kräftbestånd som finns genom att anlägga kräftskötselområden och att informera om bevarande av arten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.