Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Exakt då svängde Hultqvist (S) i Nato-frågan: ”Jag skrev det på ett papper”

Uppdaterad
Publicerad

Under partikongressen i november sa Peter Hultqvist (S) att det aldrig skulle bli ett Nato-medlemsskap för Sverige under hans tid som försvarsminister. Nu har han svängt och vet precis när det hände.

Peter Hultqvist (S) har under sin tid som försvarsminister menat att andra typer av samarbeten räcker för att Sverige ska vara tryggt.

– Det byggde på att Finland och Sverige som  två alliansfria länder hade en gemensam plattform där vi byggde operativ planering bortom fred tillsammans. När Ryssland anföll Ukraina och processen i Finland drog iväg mot ett Nato-medlemskap försvann en viktig del i den uppbyggnaden. När vi tittat på det har vi kommit fram till att det blir svårt för oss ur operativ synpunkt när det gäller planering, vi blir svagare i det nordiska samarbetet och i andra relationer. Så kan vi inte ha det. Därför ser jag att det inte går att göra på något annat sätt. säger han.

Se klippet där Hultqvist berättar om det specifika klockslaget när han ändrade inställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet