Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hultqvist: Kommer föra diskussioner med Turkiet

Hultqvist: Beslutet kommer att fattas i dag

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens besked att Socialdemokraterna vill att Sverige går med i försvarsalliansen, ligger vägen nu öppen för att ansöka. Redan i dag, måndag, är det praktiskt möjligt för Sverige att kunna skicka in en ansökan om medlemskap i Nato. Regeringen sammanträder senare i dag för att fatta det historiska beslutet.

– Exakt när ansökan skickas in kan jag inte säga men beslutet kommer att fattas i dag, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i Morgonstudion.

Peter Hultqvist säger att han har fått signaler från flera länder att man vill ha ett snabbt beslut om Sveriges ansökan. Men efter flera uttalanden från Turkiet de senaste dagarna har landet pekats ut som ett möjligt hinder för svenskt medlemskap.

– Vi kommer att sända en grupp tjänstemän som kommer att föra diskussioner och ha en dialog med Turkiet, så får vi se hur den här frågan ska lösas ut och vad det här egentligen handlar om. Men de signaler vi har fått från Nato är att det finns en enighet om att både Sverige och Finland ska få komma in, säger Peter Hultqvist.

Ändrade ståndpunkt i april

Peter Hultqvist har tidigare varit negativt inställd till ett svenskt Natomedlemskap, men den 11 april klockan kvart över åtta på morgonen ändrar han sig efter en tids begrundande.

– Jag satt tillsammans med flera andra och så tänkte jag att nu efter allt det här funderandet så måste jag bestämma mig. Jag skrev ner det på ett papper till och med, att det var då jag gjorde det, säger Peter Hultqvist.

– Under en längre tid hade jag värderat olika alternativ och kommit fram till att det här är det säkraste att göra i det läge som har blivit. Kriget som de driver i Ukraina har ändrat hela scenariot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.