Lisa Halvorsen är jurist på den oberoende försäkringsbyrån Konsumenternas. Foto: Sofina Bilder

Juristen om försäkringsfrågan: ”Vi uppmanar föräldrarna att teckna försäkring för sina barn”

Uppdaterad
Publicerad

För att du som förälder ska vara helt säker på att ditt barn är försäkrat, även på sommarlov och liknande, är det bästa att teckna en egen försäkring för ditt barn. Det säger Lisa Halvorsen, som är jurist på den oberoende försäkringsbyrån Konsumenternas.

– Vi på Konsumenternas Försäkringsbyrå uppmanar föräldrarna att teckna barnförsäkring för sina barn. För den är heltäckande.

Sju av 15 dalakommuner försäkrar inte sina elever under sommarlovet. Det visar en undersökning som försäkringsbranschens fackförbund Forena gjort.

Enligt Lisa Halvorsen är kommunerna inte skyldiga enligt lag att försäkra sina elever på heltid.

– Det är ju frivilligt att teckna försäkringar för sina elever, och de flesta kommunerna väljer att göra det i olika omfattningar, och ett antal väljer att inte göra det på heltid.

Hon menar dock att det vore lämpligare om alla kommuner valde att försäkra eleverna även utanför skolan.

– Det är klart att det vore fördelaktigt om alla kommuner hade samma omfattning på sitt försäkringsskydd.

Undersökningen som Forena gjort visar också att över hälften av de tillfrågade föräldrarna var osäkra på hur deras barns skolförsäkring såg ut.

Lisa Halvorsen menar att det bästa vore om föräldrarna själva valde att teckna en egen försäkring till sina barn.

– Det man kan göra är att antingen teckna en individuell försäkring eller en gruppförsäkring via facket eller jobbet som ofta är billigare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.