Foto: TT

Experten redogör: Det här gäller vid lärargåvor

Uppdaterad
Publicerad

Nu vid terminsavslutningarna vill man kanske ge en gåva till sin lärare. Men får lärarna egentligen ta emot det? Betraktas det inte då som en muta? SVT reder, tillsammans med chefsjuristen Kristina Hollbäck på Lärarnas Riksförbund, ut de olika reglerna.

Lärare omfattas av samma regelverk som andra tjänstemän, vilket innebär att mutlagsstiftningen kan komma i fråga vid presenter vid skolavslutningen.

– Här får man resonera på olika sätt för det är flera lagar som kan bli aktuella. Men min ingång är att arbetsgivaren ska ta fram en policy. Är det så att jag som lärare har fått en gåva och är osäker på om det är en muta eller inte så ska den genast kontakta arbetsgivaren, säger Kristina Hollbäck, som är chefsjurist på Lärarnas Riksförbund.

När det kan betraktas som en muta skiljer från fall till fall och bedöms individuellt. Men Kristina Rollbäck menar att en gåva som är värd någon hundralapp till några hundralappar är en absolut gräns.

– Skattlagstiftningen är hård och säger att om du får en gåva av betydande skäl, så ska du deklarera och förmånsbeskatta. Det finns ingen tabell för var gränsen går.

Kan uppstå misstankar om en elev ger en gåva

Däremot kan det komma att bli en fråga om det är en muta när endast en elev ger en gåva till en lärare.

– Är det så att hela klassen har tillsammans gett en gåva till läraren, då är det inga problem. Men ger endast en elev en gåva så kan det uppstå misstankar om att föräldern kanske vill att sitt barn ska få högre betyg av läraren som fått gåvan.

Har du något råd till lärarna?

– Ja, att man ska vara försiktig och kontakta arbetsgivaren vid minsta tvivlan och vara medveten om problematiken.

Får du ofta frågor om det här?

– Ja, det brukar brukar dyka upp vid terminssluten.

”Genom en bra arbetsgivarpolicy kan man undvika att gå i fällorna”

Kristina Rollbäck säger också att det är upp till varje huvudman att ta fram riktlinjer för vad som ska gälla på varje enskild skola. Ett nationellt regelverk tror hon inte skulle fungera.

– Nej, det är inte en framkomlig väg att gå. Det är en komplex fråga. Det måste anpassas av varje huvudman, det är ju inte ofta det här kommer upp till mutnivå. Genom en bra arbetsgivarpolicy så kan man gemensamt undvika att gå i de största fällorna.

Fakta: Gåvor är skattepliktiga

En gåva man får på grund av sitt arbete klassas enligt huvudregeln som inkomst, vilket innebär att presenter till lärare är skattepliktiga.

En dyrare gåva, till exempel något värt en tusenlapp, ska därför tas upp i deklarationen av läraren.

Små presenter, som blommor, är däremot inget som myndigheten fäster någon vikt vid. Men det finns egentligen ingen beloppsgräns för när en present räknas som symbolisk.

Källa: Skatteverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.