Josefin Bergström och Jan-Olov Lundberg från Borlänge kommun.

Experterna chattade om övergreppen

Uppdaterad
Publicerad

Många ville chatta om ökningen av sexuella övergrepp i offentliga anläggningar.

Runt hundra frågor kom in när SVT Dalarna under torsdagen bjöd in till en chatt angående antalet ofredanden som bland annat är aktuellt på äventyrsbadet Aquanova i Borlänge. Minst tio fall av misstänkta sexuella övergrepp har anmälts där.

På plats fanns Borlänge kommuns integrationsstrateg Jan-Olov Lundberg och Josefin Bergström, som studerat freds- och utvecklingsstudier med inriktning på genusfrågor på Uppsala universitet och som nu arbetar med Borlänge kommunens satsning mot våldsbejakande extremism.

Dalarna – Överfallen på Aquanova

– Det har varit en utmaning som har varit fantastiskt intressant, säger Josefin Bergström.

– Stressfaktorn blev ganska hög när man ska chatta om ganska komplexa frågeställningar, säger Jan-Olov Lundberg.

Engagemanget för chatten var rekordstort. Mängder av reaktioner kom in både innan och under chatten och deltagarna fick skynda sig för att hinna med att svara på så mycket som möjligt.  

– Det har bara öst in tankar, kommentarer, frågor och konstruktiva förslag till lösningar. Vi har haft över hundra inlägg och det tror jag är det största engagemang vi haft i någon chatt någon gång, säger SVT Nyheter Dalarnas redaktionschef Nina Funke.

Till chatten!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Överfallen på Aquanova

Mer i ämnet