Nya regler för badande införs på Aquanova

Uppdaterad
Publicerad

Grupper med ensamkommande flyktingbarn har lämnats ensamma, utan ledare eller ansvarig vuxen, på äventyrsbadet Aquanova. Det sätter nu ledningen för badet stopp för och samtidigt är fler åtgärder på väg.

Ledningen för Maserhallen AB anser att utvecklingen är oroande och de tar problemen med att allt fler ungdomar och barn utsätts för sexualbrott och ofredanden på största allvar. Därför är flera åtgärder på väg.

Tidigare har bland annat flera boenden för ensamkommande lämnat barn och ungdomar i badet utan ledare eller ansvarig vuxen närvarande. Det sätter badhusledningen stopp för.

Dalarna – Överfallen på Aquanova

Nu har nya regler införts om att stora grupper barn och ungdomar inte längre själva kunna besöka badet utan ledare.

– Kommer det stora grupper så måste det vara en ombytt vuxen per tre barn. Det kravet har vi inte haft förr så kommer du med en grupp barn eller ungdomar så måste du vara beredd att ta fullt ansvar för dem. Det har mottagits med viss skepsis av en del grupper, men flera av de grupper som kommer till oss förstår ju problemet och tycker att det är okej, säger Ulla-Karin Solum.   

Besöker eventuellt boenden

Flera som har stört eller begått övergrepp i badet har avvisats och förbjudits att återkomma till Aquanova.

Ledningen för Maserhallen och Aquanova diskuterar nu också att de ska besöka olika boenden för att informera om vilka regler som gäller för den som ska besöka badet.

– Vi vill inte rusa iväg och ställa till något som förstör relationerna utan vi vill bygga upp bra relationer. Vi har exempelvis diskuterat att besöka de nya boenden som kommit med ensamkommande pojkar i Dalarna som kommer hit och badar. Prata med dem och informera om vad som händer och vad vi förväntar oss av dem nere på badet. Sådana saker måste vi göra. För vi vill inte skapa en situation där grupp ställs mot grupp. Då tycker jag att det är illa, säger Håkan Castor (S) ordförande Maserhallen AB. 

CHATT

Under torsdagen hölls en chatt i ämnet med Jan-Olof Lundberg, integrationssamordnare Borlänge kommun, Josefin Bergström, expert på genusfrågor kopplade till kulturella skillnader, och Nina Funke, ansvarig utgivare SVT Nyheter Dalarna. Läs den i efterhand HÄR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Överfallen på Aquanova

Mer i ämnet