Badbassäng i äventyrsbadet Aquanova i Borlänge. Foto: Sayna Mostofizadeh/SVT

Här är sexbrotten på Aquanova som ledde till polisutredningar

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio fall av misstänkta sexuella övergrepp. Det säger personalen på Aquanova att man hanterat under drygt ett år. Här är de sex som av polisen togs vidare för utredning.

En onsdag i november 2014 kommer en flicka till Maserhallen och Aquanova för att bada. För henne slutar det i en tragedi.

Den eftermiddagen får polisen komma till badhuset och förhöra flickan. För patrullen berättar hon:

Dalarna – Överfallen på Aquanova

”Jag blev indragen på en toalett. Han drog ner mina byxor och våldtog mig”.

Det är inte första gången flickan utsätts, säger hon. Hon vet förnamnet på den pojke som gjorde det. Efter förhöret upprättas en anmälan om våldtäkt. Men när flickan senare ska förhöras på nytt om händelsen vill hon inte delta. Istället meddelas utredarna att hon mår dåligt och tar tillbaka det hon sagt. Hon menar också att det inte handlade om en våldtäkt. Då läggs fallet ner.

Ett par månader senare, i mars 2015, skriver polisen nästa anmälan om sexualbrott i Maserhallen.

Det rör den här gången en kvinna som är över 18 år och hon berättar för patrullen att två unga män gett sig på henne inne i äventyrsbadet. Vad som hänt henne rubriceras först som försök till våldtäkt, men hanteras senare som ett sexuellt ofredande. Utredningen kommer senare att läggas ner. Av handlingarna som SVT Nyheter Dalarna tagit del av framgår inte varför.

Sent i oktober drabbas en yngre pojke.

Han befinner sig under en stund ensam i simhallen och uppmanas av ett gäng killar att följa med in i äventyrsbadet. I vattenruschkanan blir han sedan antastad av samma pojkar, som håller fast och tafsar på pojken.

Han blir oerhört skärrad av händelsen. När polisen kommer till platsen förhör de pojken i ett rum intill bassängerna. Ärendet, som rubriceras som sexuellt ofredande, kommer senare att läggas ner.

I november kommer ytterligare ett larm.

Det sker en söndagseftermiddag och rings in som ett akut ärende till polisens ledningscenral. En patrull beordras omgående till Maserhallen. Där väntar en kvinna, över 18 år, på patrullen. När polisen kommer fram berättar hon att hon i äventyrsbadet antastats av en man och att han klämt på hennes stjärt. Utredningen av fallet pågår än och rubriceras som sexuellt ofredande.

En lördag i december kommer två flickor, under 15 år, till Maserhallen för att bada.

I simhallen närmar sig ett gäng killar, som drar i flickornas badkläder. De söker hjälp av personal i hallen som tar med flickorna till ett personalrum. Polisen larmas. När patrullen kommer fram till platsen berättar flickorna att killgänget försökt dra av deras badkläder och även försökt dra flickorna med sig. De kunde peka ut pojkarna, som personal i hallen höll under uppsikt till polisen kom. En anmälan görs om sexuellt ofredande. Utredning pågår än.

LÄS MER: Stor ökning av sexualbrott på Aquanova i Borlänge

CHATT

Under torsdagen hölls en chatt i ämnet med Jan-Olof Lundberg, integrationssamordnare Borlänge kommun, Josefin Bergström, expert på genusfrågor kopplade till kulturella skillnader, och Nina Funke, ansvarig utgivare SVT Nyheter Dalarna. Läs den i efterhand HÄR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Överfallen på Aquanova

Mer i ämnet