Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fanns väldigt mycket som kunde smälla” – hör insatsledare Henrik Jonsson om brandförloppet på industriområdet i Mora. Foto: Anders Hansson/SVT

Industribyggnad i Mora brann ner: ”Totalskada”

Uppdaterad
Publicerad

Det brann kraftigt i en industribyggnad i Mora under tisdagsmorgonen. E45:an stängdes av och Moraborna uppmanades att stanna inomhus innan man kunde blåsa faran över flera timmar efter att branden upptäcktes.

– Det har varit minst en riktig explosion. Det är gasoltuber som har gått, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl vid polisen.

Polisen upptäckte branden vid 03.52 på tisdagen efter att ha ryckt ut på ett inbrottslarm. Enligt SOS Alarm brann en byggnad på 100 gånger 40 meter .

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades tidigt på grund av rök som rörde sig in över centrum. Vid åttatiden på morgonen kunde VMA:t hävas.

Det rådde explosionsrisk i området då räddningstjänsten befarade att det fanns gasflaskor kvar i byggnaden. Av den anledningen var E45 avstängd. I samband med att VMA:t hävdes öppnas även sträckan för trafik igen.

Branden under kontroll – insatsen avvecklas

Vid 07-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll och utan pridningsrisk och att man förberedde att dra hem enheter och gå över till bevakning.

– Det börjar helt enkelt inte finnas mer kvar som kan brinna här, det är totalskada på hela fastigheten, säger Anders Lasses, räddningsledare för insatsen.

Trots att brandstationen i Mora ligger runt 500 meter från platsen brann det så snabbt att enheter inte hann i tid för att rädda någonting.

– Det brann för fullt redan när vi kom dit, säger Lasses.

Polisen inleder utredning

Polisen har inlett en utredning om grov mordbrand för att ta reda på vad som har orsakat branden.

– Vi har inte hittat någon skadad eller avliden person, utan vi utreder grov mordbrand för att det är stora värden i de här lokalerna som har gått till spillo, säger Christina Hallin, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

Det finns just nu ingen misstänkt. Platsen kommer att spärras av så att kriminaltekniker kan undersöka brandorsaken.

Ambulans har varit på platsen och lämnat utan att behöva ta med någon person till sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.