Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir en omfördelning av pengar” – hör den ansvariga politikern Åsa Hedlöf (S) om kostnaderna för simhallen. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Extra miljonutgifter för nya simhallen i Malung

Uppdaterad
Publicerad

Den nya simhallen i Malung kommer varje år att leda till många miljoner i extra utgifter för kommunen. Badhuset kommer att kosta mer att driva än hela kommunens räddningstjänst kostar idag.

– Det är en stor satsning men det görs i folkhälsans tecken, säger Åsa Hedlöf (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det stora simhallsbygget i Malung blir klart senare i år och kommer att kosta Malung-Sälens kommun över 250 miljoner kronor.

Men förutom själva investeringen på drygt en kvarts miljard, så visar nu nya beräkningar att driften av själva anläggningen kommer att landa på 23 miljoner kronor om året.

Kostar 21 miljoner om året

Politikerna räknar med att få intäkter på 2 miljoner kronor, och det betyder att badhuset i slutänden kommer att kosta skattebetalarna 21 miljoner kronor varje år.

Som en jämförelse är det mer än vad hela räddningstjänsten i Malung-Sälen kostar under ett år. Notan för hela kommunens brandkår landar på 19 miljoner kronor.

Storsatning trots neddragningar

Satsningen på ett badhus görs samtidigt som ett stort kommunalt sparpaket genomförts och där anställda inom socialtjänsten, skolan och bibliotekspersonal tvingats sluta.

– Det blir en omfördelning men jag vill inte ställa den här satsningen mot personal och organisation. Vi måste också satsa oss ur saker och ting, säger Åsa Hedlöf (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.