En stor del av personalen i yttre tjänst kommer att genomföra nykterhetskontroller under veckan, meddelar polisen. Foto: Chris Maluszynski, SvD/TT

Extra mycket poliskontroller under insats mot rattfylleri

Publicerad

Under den kommande veckan kommer det att vara extra många poliskontroller längs vägarna. Polisen genomför en nationell trafikinsatsvecka och fokus ligger på nykterhet på våra vägar.

Huvudsyftet med veckan är att uppmärksamma faran med att köra påverkad av alkohol eller droger.

”Den som kör onykter utgör inte bara en fara för sig själv, utan även för medpassagerare och andra trafikanter”, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen inom polisregion Bergslagen i ett pressmeddelande.

325 människor dog i trafiken

Under 2018 dog 325 människor i trafiken och vid ungefär en tredjedel av alla dödsolyckor var akohol eller droger inblandade.

SVT Dalarna har under våren granskat samhällets svårigheter att lösa problemet med de notoriskt rattonyktra. Justitieminister Morgan Johansson (S) sa då att straffskalorna för den här typen av brottsliget håller på att ses över.

Du hittar hela granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.