Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om hur du kan förebygga livmoderhalscancer. Foto: SVT

Få i Dalarna tar HPV-vaccin – trots att de får det gratis

Uppdaterad
Publicerad

Trots att kvinnor i Sverige födda 94-99 erbjuds gratis vaccin mot livmoderhalscancer, så är det bara 18 procent i den åldersgruppen i Dalarna som tagit vaccinet hittills, enligt Cancerfonden.

Dalarna har den näst lägsta vaccinationsgraden i hela landet. På en delad plats ligger Skåne. Lägst deltagande har Södermanlands län. Kalmar har högst vaccinationsgrad, 49 procent, enligt Cancerfonden.

– Det är inte så konstigt att det är så i Dalarna, för det är ett nationellt forskningsprojekt som gradvis kommit igång i regionerna och Region Dalarna kom igång relativt sent, i somras, säger Sara Hogmark, mödrahälsovårdsöverläkare i Region Dalarna.

Region Dalarnas förhoppning är att alla kvinnor mellan 25 och 30 år, ska få kallelsen senast i början av 2025.

Erbjuder vaccinet gradvis under året

Dessutom erbjuder regionerna vaccinet på lite olika sätt. I Region Dalarna väljer man att kalla till HPV-vaccineringen i samband med erbjudandet om den gynekologiska cellprovskontrollen.

– Så alla kallas ju inte direkt, det sker gradvis. Men andelen som tackat ja hos oss är ungefär som på andra håll i landet och i slutändan kommer det nog vara på samma nivåer, konstaterar Hogmark.

Senaste vaccinet: Mer effektivt skydd

Enligt Cancerfonden beror det låga deltagandet även på att många tror att de redan är vaccinerade. Men erbjudandet gäller även de som tidigare är vaccinerade mot HPV. Detta eftersom det nyaste vaccinet ger ett mer effektivt skydd än tidigare vaccin.

– Det är viktigt att informationen kommer ut, så att fler får upp ögonen och vaccinerar sig. Den som är äldre och byter sexpartner ofta kan också ha nytta av att vaccinera sig, men det mest effektiva är innan sexualdebuten, säger Sara Hogmark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om hur du kan förebygga livmoderhalscancer. Barnmorskan svarar på tre frågor om HPV-vaccin. Foto: SVT

Mer om HPV och vaccinet:

• Sjukdomen orsakas främst av HPV-virus som sprids genom sexuell kontakt.

• Det finns över 200 olika HPV idag, men bara tolv av dem kan orsaka cancer.

• HPV-vaccinet skyddar mot de viktigaste cancerframkallande HPV, som orsakar cirka 90 procent av all livmoderhalscancer.

• Varannan till var tredje dag dör en kvinna i Sverige av livmoderhalscancer.

Källa: Cancerfonden

Läs mer om vad som gäller på 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.