Så snabbt räknar man med att får bort HPV-viruset – Hanna berättar mer Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Fler ska få HPV-vaccin i Dalarna – ska erbjudas vid första cellprovtagningen

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 500 kvinnor drabbas varje år av livmoderhalscancer, 150 av dem avlider. Som ett steg i att bekämpa den cancerformen ska HPV-vaccin börja erbjudas till kvinnor i Dalarna vid deras första cellprotvagning.

Dalarna är ett av de län där antalet kvinnor som drabbats av livmoderhalscancer ökat de senaste åren. Men det tycks nu ha nått en platå enligt Hanna Sahlgren, ansvarig för livmoderhalsscreening i mellansverige där region Dalarna ingår.

– Men det är en av anledningarna som gör att det känns väldigt viktigt att komma igång med den här vaccineringen, säger Hanna Sahlgren.

Erbjuds sedan tidigare i skolan

Sedan 2012 erbjuds alla flickor i åldrarna 11-12 år HPV-vaccin genom skolhälsovården och sedan 2020 gäller det även pojkar.

Men nu ska även kvinnor som ska på sin första gynekologiska cellprovtagning, när de är 23 år, erbjudas vaccinet.

Detta har redan införts i vissa regioner och nyligen togs ett beslut som gör att den typen av vaccinering kan starta i Dalarna under våren 2022.

Vill utrota livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer orsakas många gånger av HPV-virus, humant papillomvirus. Virusinfektionen är symtomfri och läker oftast ut av sig själv men kan också bli kronisk och efter många år orsaka bland annat livmoderhalscancer.

Det finns både globala och nationella mål som handlar om att utrota livmoderhalscancer och där vaccineringen är ett steg på vägen.

– I och med att livmoderhalscancer faktiskt orsakas av ett virus så kan vi få bort cancerformen om vi får bort orsaken, det vill säga HPV-viruset, berättar Hanna Sahlgren.

Se hur snabbt man räknar med att få bort HPV-viruset i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.