Fackförbunden beskriver en kaosartad arbetssituation på Smedjebackens vårdcentral. Nu dömer facken ut arbetsgivarens åtgärdsplan. Foto: SVT

Facken dömer ut arbetsgivarens åtgärdsplan för Smedjebackens vårdcentral

Publicerad

Tre fackförbund föreslår att ledningen för Smedjebackens vårdcentral omplaceras. Efter larm om omfattande arbetsmiljöproblem har primärvårdsledningen i Region Dalarna presenterat en åtgärdsplan – en plan som facken nu dömer ut.

Fackförbunden har tidigare radat upp flera missförhållanden på vårdcentralen i Smedjebacken i en skrivelse till Region Dalarna och initierat en utredning hos Arbetsmiljöverket.

Tystnadskultur

Det handlar bland annat om tystnadskultur, svagt ledarskap och kollegor som av olika anledningar har polisanmält varandra för till exempel dataintrång. Arbetsmiljön på Smedjebackens vårdcentral beskrivs som kaosartad.

Förra veckan presenterade arbetsgivaren en åtgärdsplan där de bland annat skriver att rutiner och arbetssätt kommer att ses över och att arbetstagarna ska erbjudas individuella samtal.

Vill att cheferna omplaceras

Men fackförbunden (Vision, Kommunal och Dalarnas Läkarförening) dömer ut åtgärdsplanen och skriver att den bland annat saknar tydliga och konkreta åtgärder. De dömer också ut det nuvarande ledarskapet och föreslår att verksamhetschef och avdelningschef ska omplaceras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kallades sladdertackor inför patienter” – här är fackens larm om missförhållanden och verksamhetschefens svar på kritiken. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.