Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Postnords fackförbund: ”Brevbärarna oroar sig för monotonare och tyngre arbete” Foto: Jessica Hansson

Facket om oro bland brevbärare: ”Finns de som är rädda för att bli uppsagda”

Publicerad

Varannandagsutdelning hos Postnord som drar igång under våren i Dalarna skapar oro hos medarbetarna. Det uppger Helena Andersson som representerar fackförbundet SEKO hos Postnord i Dalarna.

– Det finns de som är rädda för att bli uppsagda, säger hon.

Brev, reklam och tidningar kommer delas ut tre dagar i veckan ena veckan och två gånger i veckan under den andra veckan när Postnords varannandagsutdelning drar igång i Dalarna under nästa år. En omorganisation som är nödvändig, enligt Postnord, men som väcker reaktioner hos de som arbetat länge.

– En del brevbärare väljer att ta ut pensionen i förtid istället för att vara med i förändringen eftersom de tycker att det blir jobbigt, säger Helena Andersson.

– Vi har sedan tidigare gjort allt vi kan för att motverka att någon ska bli av med jobbet. Därför har postnord varit varsamma med anställningar de senaste två åren, så förhoppningsvis kommer ingen att bli av med jobbet.

I klippet berättar Helena Andersson mer om vilken oro som finns bland brevbärarna i länet.

Post varannan dag – vad tycker du om det?

Nu avslutar vi chatten – tack för det stora intresset och alla inlägg!

Johan • FÖRSÄMRAD SERVICE.
SÄNK SKATTEN, TACK !

SKATTEPENGARNA RINNER BOKSTAVLIGEN
UR STATS KASSAN - HÄR ÄR RESULTATET !
(TYVÄRR BARA ETT AV DOM ...)

Jack Aronsson • Det märkliga är alla klagomål från dem som ändå använder sin dator för att klaga. Lär er använda er dator till det ni behöver ... så behöver ni heller inte klaga hela tiden. De som inte har telefon eller dator bor säkert så ocentralt att myndigheterna har svårt att nå dem. Men de är så fåtal att man också kan hantera den lilla delen ... som dessutom är på väg att helt försvinna. Bara att gilla utvecklingen och hänga med. Det kan tydligt konstateras att brev är en företeelse som definitivt är på väg bort ur vardagen.

Ulf Bergqvist • En gång i månaden vore lagom tycker jag.

Gunilla Storck • Det kommer att innebära att dagstidningar som kommer med posten blir ytterligare försenade med 1-2 dagar. Vilket kommer ta död på papperstidningar

Maria G • Bedrövligt att göra så ! Då ska vi väl betala mindre skatt för det också ? Service monteras ner och vi medborgare har inget att säga till om ! Det finns faktiskt personer och företag som behöver postutbärning och paket dagligen inte minst !Dåligt ! Och hur tänker man miljömässigt på miljön när man måste åka med bil 1 mil minst för att hämta försändelser på utlämningsställen ! Varför kan inte posten ta fler av dessa uppdrag?

Ivar H • Ja men va bra då kommer fakturorna bara varannan dag och så kan dom halvera ledningen för postnord på engång när dom ändå är ifarten tänker jag

Hg • Verkligen bra beslut,finns fortfarande möjlighet att skicka express brev. Vill man ha reklamutskick ut en viss dag får man väl som näringsidkare betala för det

Herr T • vi får väl skylla oss själva börja skicka mer post så löser det sig

Rolf Skoglund • Det är okej varannan dag. Nu åker postbilen förbi många brevlådor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.