Facket kritiskt till avskedad ambulanspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om uppsägning av de två ambulanssjuksköterskorna som vägrade hjälpa en flyktingpojke som hoppade från ett fönster i Gävle möter nu motstånd av facket.

Det var i  i februari som en flyktingpojke hoppade från ett fönster i Öster i Gävle. Ambulanspersonal som fanns på platsen ska då ha vägrat hjälpa pojken till sjukhus och ska också ha uttryckt sig rasistiskt.

Ambulansförbundet är kritiskt till att dem ännu inte har fått ta del av något skriftligt underlag från Landstinget Gävleborg om varför man vill avskeda ambulanssjuksköterskorna.

– En förutsättning för att vi och de det berör ska kunna ta ställning till det är att få se den dokumentation som man använt sig av. Då kan man inte hänvisa till en rapport som är skriven av någon inhyrd konsult, det måste vara ordentligt dokumenterat och så måste alla parter få komma till tals, det är grundläggande i ett rättssamhälle, säger Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet till Gävledala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Ambulanspersonal fick sparken

Mer i ämnet