Handling offentliggjordes inte

Uppdaterad
Publicerad

I går berättade Gävledala att en av de två ambulanssjukvårdare som sparkades av landstinget Gävleborg i våras får ett skadestånd på 210 000 kronor. Frågan är om landstinget har försökt att dölja det beslutet.

Landstinget Gävleborg har skriftliga rutiner för när en handling upprättats och på landstinget medger man att ett fel begåtts. Karin Rystedt är HR-direktör i landstinget och chef över den tjänstemannen som inte diarieförde handlingen förrän i dag.

– Det är ett missförstånd mellan tjänstemännen på ledningskontoret, vi hade ingen avsikt att försöka mörka det hela, säger Karin Rydstedt.

Gävledala: Ambulanspersonal fick sparken

Handlingen låg i 17 dagar utan att registreras och det var först när Gävledala begärde ut den som blev den offentlig.

– Jag ser ju att den kom in den 9:e september och den borde ha diarieförts då. Så det här är ett misstag, säger landstingets jurist Fredrik Rådman.

Det handlar om hur stor ekonomisk ersättningen som en avskedad ambulansförare fått i samband med en förlikning mellan landstinget och hans fackförbund. Ambulansföraren och hans kollega avskedades i våras efter att ha vägrat skjutsa en flyktingpojke till sjukhuset i ambulans och agerandet påståddes ha rasistiska motiv. Det här blev en stor riksnyhet i våras.

Enligt Offentlighets- och sekretesslagens femte kapitel l så ska en handling registreras och diarieföras när den upprättas eller kommer in till myndigheten. Syftet är att alla vi medborgare ska kunna ta del av vad myndigheten gör, det handlar om att kunna granska och vid behov kritisera myndigheten om det görs fel. Men om en handling inte diarieförs så utestängs medborgarna från insyn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Ambulanspersonal fick sparken

Mer i ämnet