Sparkad ambulanssjukvårdare får ersättning

Uppdaterad
Publicerad

En av de två sparkade ambulanssjukvårdare som deltog i den uppmärksammade insatsen i Gävle, då rasistiska uttalanden ska ha gjorts, får nu 210.000 kronor i en förlikning med Landstinget Gävleborg.

– Vi tolkar förlikningen som att landstinget insett att det inte fanns tillräcklig grund för uppsägning, säger Henrik Johansson förbundsordförande för Ambulansförbundet till Gävledala.

Landstinget däremot har en annan förklaring till förlikningen:

Gävledala: Ambulanspersonal fick sparken

– Vår bedömning kvarstår och uppsägningen kvarstår. Vi valde att erbjuda en förlikning eftersom en process skulle kräva mer resurser, säger divisionschef Helena Björkman vid Division Operation.

– Vi erbjöd samma förlikning till den andra medarbetaren men den personen har tyvärr inte aacepterat.

Det var i februari som en tonårig asylsökande hotade att ta sitt liv genom att hoppa från ett fönster någon meter upp. 16-åringen hoppade och landade på räddningstjänstens fallsegel och försökte fly från platsen, men brottades ner av polis.

Händelsen upprörde över hela landet eftersom en ambulanssjuksköterska skulle ha kommit med rasistiska kommentarer. Och för att en annan, den som hade det medicinska ansvaret på platsen, och som förlikningen nu gäller inte ansåg att det behövdes någon ambulanstransport till sjukhus – det var en uppgift för polisen. Båda fick sparken, den senare trots att han till och med enligt landstingets egen rapport sagt åt den förste att rasistiska kommentarer inte var acceptabla.

Den medicinskt ansvariga ambulanssjuksköterskan får nu 210.000 kronor vid en förlikning med landstinget Gävleborg, men uppsägningen kvarstår alltså. För kollegan som tackade nej till en förlikning är saken ännu inte oavgjord, utan där pågår en arbetsrättslig process.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Ambulanspersonal fick sparken

Mer i ämnet